Omdat ik vandaag jarig ben, alleen vandaag 20 procent korting op de kaarten, stickers en zaaipakketjes! Coupon code: JARIG20 (minimale bestelbedrag €20)

Op reis naar Lissabon

Vorig jaar ben ik in het voorjaar met mijn moeder (hi mam) naar Lissabon geweest. Het was enorm gezellig en ik heb er onwijs van genoten. En… Lissabon is de stand van tegeltjes en mooie huizen. Van doorkijkjes, heuvels en pastelkleuren. Heel geschikt als inspiratiebron dus ;). In deze blog laat ik je een paar inspirerende plekken en foto’s zien, en het begin van een nieuwe collectie!

PS: graag niet de foto’s namaken (in illustratie vorm). Deze foto’s heb ik allemaal zelf gemaakt, en gebruik ik dus ook als directe referentie. Ik zou zeker aanraden om naar Lissabon te gaan en daar je eigen referentiemateriaal te maken! Je mag de foto’s wel gebruiken als inspiratie 🙂

Toen ik er pas één dag was had ik al 5 ideeën opgeschreven om te illustreren. Natuurlijk kan ik niet van elk straatje een illustratie maken, maar er zijn genoeg ideeën om een aantal maanden mee vooruit te kunnen. De eerste illustraties zijn inmiddels klaar, en de laatste zullen snel volgen 🙂 Over een paar weekjes zal ik ze samen in een nieuwe collectie lanceren. Stay tuned voor de producten, want ze worden zooo tof!

In Lissabon heb je veel vervoersmiddelen die de moeite waard zijn om naar te kijken. Je hebt natuurlijk de iconische gele trams, die bomvol toeristen zitten, en in elke straat vind je wel een tuktuk (de mensen spreken het uit als toektoek, daar hebben we wel even om gelachen haha.) Dan zijn er nog de treinen, metro’s en steps, fietsen, taxi’s etc. En je hebt de foodtrucks, gezellige busjes of karretjes waar je een koffietje kunt halen, een doos aardbeien of een pina colada. Dat laatste is waar ik de eerste illustratie over maakte. We zaten bij het water, de zon op ons gezicht, en achter ons waren twee jonge mensen iedereen die langs kwam een pina colada aan het aanbieden. Ze hadden een fiets omgebouwd, zodat hij helemaal in stijl was. Heel gezellig om te zien, dus ik probeerde stiekem een foto te maken. Na ongeveer drie mislukte pogingen draaide ik me toch maar even om om een betere referentie te hebben, en schoot snel een plaatje. De dag nadat we thuiskwamen ging ik direct aan de slag met deze illustratie, en twee dagen later was hij af! Ik heb de kleuren wat aangepast naar mijn stijl, en hier en daar wat dingen toegevoegd en mijn fantasie een beetje laten gaan. Dat levert deze gezellige print op, een leuke herinnering aan onze eerste dag 🙂 

De illustratie is op a6 formaat gemaakt, maar ik heb heb op a5 fine art papier gedrukt zodat hij net even iets groter is, tof in een lijstje.  

Verder had ik nog een boel ideeën, waarvan minstens een paar met tegeltjeshuizen. Dus hieronder eerst nog een paar foto’s van de mooie handgeschilderde details van de kunstwerkjes waarmee de mensen in Lissabon hun huizen mee versieren. 

Enorm gefascineerd door wat een werk het moet zijn om tegels voor een heel huis te maken, begon ik aan een grote illustratie, met een vrij simpele compositie. Om alle aandacht naar de tegeltjes te laten gaan, en naar het patroon wat ze samen maken. 

Ik denk dat ik na afloop van deze illustratie wel kan zeggen dat ik mee kan leven met de tegeltjes schilders in Lissabon, want ik heb er een dag of wat nekpijn aan over gehouden :). Van twee hele dagen tegeltjes schilderen krijg je nog meer verwondering over wat een werk zo’n huis moet zijn. Maar ook een hele mooie print die ik een mooi plekje middenin mijn kamer heb gegeven.

Ik ben echt trots op deze illustratie. Hij is nog mooier geworden dan ik van tevoren had bedacht. De laatste tijd zijn illustraties geen plaatjes in mijn hoofd die ik alleen nog maar naar het papier hoef te vertalen. Het zijn vage ideeën, herinneringen, meer een gevoel dan een precies plaatje. Dus dan is het extra leuk als de kleuren zo mooi bij elkaar komen, en de vormen elkaar precies aanvullen. Ik houd van de kleurverschillen in de tegels die met aquarel zo mooi uitkomen. Ik houd van de compositie, simpel en sterk. Ik houd van de verschillende texturen in de planten en bladeren. Ik houd van de luiken en de robuustheid die ze uitstralen (en dat er één op een kiertje staat). Ik houd van het gevoel dat ik krijg van deze illustratie. En het is de eerste illustratie die ik op a3 heb laten drukken, en dat is zo gaaf! Ik hoop dat ik iets van het gevoel wat ik krijg bij deze illustratie aan jou kan laten voelen, en dat je er net zo blij van wordt als ik zelf.

En dan nu nog een aantal fijne plaatjes van dingen in Lissabon 🙂

Ik hoop dat je zo een beetje een idee krijgt van de sfeer van Lissabon. Vooral een heleboel gezelligheid, kleuren, fijne details. Echt een creatieve stad als je het mij vraagt. En één waar ik zo nog een paar keer in de straatjes zou willen ronddwalen 🙂

In de volgende blog zal ik meer delen van de illustraties die ik door deze mooie stad geïnspireerd heb gemaakt. Tot snel!

Hoihoi! Ik ben Carmen

Illustrator van vertraag momentjes

Ik houd van onverwachte composities en kleurenpaletten ⁠en van dingen die je een warm gevoel geven. Een gouden zonnestraal die ‘s avonds op mijn bureau valt, een vergeet-mij-nietje tussen de tegels⁠. Het zijn de vertraag momentjes die ik graag een beetje extra aandacht geef, zodat we ze samen kunnen koesteren.

Elke maand verstuur ik een toffe e-mail naar leuke mensen zoals jij, de illustratie bulletin

Schrijf je in om een exclusieve bulletin video, inspiratie, tips, previews en gezellige verhaaltjes te ontvangen!