Omdat ik vandaag jarig ben, alleen vandaag 20 procent korting op de kaarten, stickers en zaaipakketjes! Coupon code: JARIG20 (minimale bestelbedrag €20)

Over journals, drempels en een heleboel plezier

De afgelopen weken was ik lekker druk met van alles tegelijk. Een pittig vak in combinatie met de laatste loodjes van het studiejaar zorgden ervoor dat ik niet zoveel energie overhield. Maar altijd als ik voor mijn gevoel niet zoveel tijd heb om creatief bezig te zijn, krijg ik er heel veel zin in. En dit is wat er toen gebeurde.

DSCF3578

Al bij verschillende illustratoren heb ik voorbij zien komen dat ze zo’n fan zijn van hun schetsboek. Prachtige pagina’s komen voorbij op Instagram en Pinterest. Ik heb wel eens wat in mijn schetsboek gemaakt, maar altijd met het idee dat het ‘wel goed genoeg moet zijn om te posten’. En dat was precies wat me tegen hield om erin bezig te gaan. Het feit dat een schetsboek eigenlijk een gebundelde verzameling illustraties is, maakt dat je die ene ‘mislukte’ illustratie niet zomaar weg kunt gooien.

Maar toen ik de afgelopen weken er niet meer zoveel zin in had, kreeg ik enorm veel zin om iets te maken. Op dat soort momenten merk ik altijd dat creatief bezig zijn echt een uitlaatklep is voor mij, iets waar ik van oplaad, nieuwe energie van krijg. Ik had alleen niet zoveel tijd. Dus met enige haast maakte ik een schetsboekpagina, met een ideetje dat ik op Pinterest voorbij had zien komen. Niet om te posten, maar om een beetje in de flow te komen. Ik zette mijn verwachtingen even opzij en begon gewoon. Het werd niet per se mooi, maar ik had wel direct een nieuw idee voor een andere schetsboek pagina.

4E9A7337beetjehome

En zo kwam van het één het ander. Ik begon illustraties te maken om ‘het schetsboek op te vullen’, wat niet alleen een handig concreet doel was, maar ook ervoor zorgde dat het niet echt uitmaakte als er een paar pagina’s tussen zaten die niet zo mooi zijn. Ik kreeg helemaal de slag te pakken, ontdekte nieuwe technieken, ‘kliederde’ erop los, en genoot er ook nog eens onwijs van. Heerlijk.

Mijn schetsboek is inmiddels vol, en er staan een paar illustraties in die ik op kaarten ga laten drukken, en op andere dingen (stay tuned…). Er staan ook een paar dingen bij die ik helemaal niet mooi vind, of die nog niet af zijn. Belangrijker vind ik dat ik er zoveel plezier in heb om mijn ideeën uit te voeren. Niet alle ja maar…’s me te laten stoppen en gewoon te beginnen. Als het niet mooi wordt? Dan probeer ik het gewoon nog een keer. Daar leer ik weer van.

Als je zelf nou ook creatief bent, en je hebt een projectje ergens in de hoek liggen, om wat voor reden dan ook. Soms helpt het om even iets anders te doen, het even te negeren. Maar soms helpt het om je verwachtingen wat bij te stellen. Gewoon te beginnen. Wie weet ontdek je hoe leuk het is ;).

Hoihoi! Ik ben Carmen

Illustrator van vertraag momentjes

Ik houd van onverwachte composities en kleurenpaletten ⁠en van dingen die je een warm gevoel geven. Een gouden zonnestraal die ‘s avonds op mijn bureau valt, een vergeet-mij-nietje tussen de tegels⁠. Het zijn de vertraag momentjes die ik graag een beetje extra aandacht geef, zodat we ze samen kunnen koesteren.

Elke maand verstuur ik een toffe e-mail naar leuke mensen zoals jij, de illustratie bulletin

Schrijf je in om een exclusieve bulletin video, inspiratie, tips, previews en gezellige verhaaltjes te ontvangen!