Omdat ik vandaag jarig ben, alleen vandaag 20 procent korting op de kaarten, stickers en zaaipakketjes! Coupon code: JARIG20 (minimale bestelbedrag €20)

4+ Inspirerende creatieve projecten

Een drukke periode achter de rug, een aantal deadlines net afgerond. Nu tijd voor je eigen werk, het soort werk dat je vanuit die passie wilt doen, en waar je zelf alle randvoorwaarden van mag verzinnen. Maar de creatieve energie lijkt wel uit te blijven. Alsof de batterij leeg is. Waar je vóór de deadline nog verlangde om dit te doen, stel je het nu het liefst nog even uit. Herken je dat?

Ik in elk geval wel. Creativiteit, inspiratie, raakt voor mijn gevoel soms even op. Of nouja, de batterij dan. Je kunt hem wel weer opladen, en het beste is natuurlijk om dat regelmatig te doen zodat hij nooit helemaal leeg is en je, voordat je verder kunt gaan, je hele creatieve brein opnieuw moet opstarten (wat naar mijn mening altijd veel te lang duurt 😉 ). 

Er zijn een paar manieren waarop ik mijn batterij kan opladen. Of hij nou helemaal leeg is, of langzaam leeg begint te gaan. Één daarvan is: iets anders creatiefs doen. Een ander creatief project beginnen, of het weer oppakken. Dingen die ik alleen doe voor mij, omdat ik er energie van krijg, omdat mijn passie zit in het maken, omdat het inspireert. Door je gedachten even te focussen op iets anders, een project wat niet direct verbonden is met je bedrijf, kom je in een andere soort headspace. Een ruimte van mogelijkheden en kansen en enorme inspiratie. Dus in deze blog wil ik graag die dingen met je delen, omdat je er misschien ook iets aan kunt hebben. En ook een beetje voor mijzelf, zodat ik nog eens mijn eigen ‘advies’ kan volgen haha. Soms is het een kwestie van doorgaan, van even die drempel over, maar soms werkt dit voor mij.

Het eerste is: breien. Ik ben aan het begin van de pandemie begonnen met breien omdat mijn moeder het had ontdekt (hoi mam 🙂 ). Ergens in mij is al heel lang het idee om mijn eigen kleding te maken, ik vind dat altijd al enorm fascinerend. Maar het leek altijd te groot en te moeilijk.

Toen ben ik maar gewoon begonnen. Als je al langer ingeschreven staat voor de bulletin (dat kan hieronder!), heb je mijn eerste project kunnen volgen. Ik zou willen zeggen dat het uiteindelijk mislukte, maar dat is niet helemaal waar. Ik vind het eindresultaat niet mooi. Ik zou het niet dragen. Maar ik heb er een heleboel van geleerd, en ik vond het onwijs leuk om te doen. En toen ben ik vrij snel daarna begonnen met mijn tweede project (een vest), wat ik met veel plezier draag, en inmiddels ben ik alweer bezig met mijn vierde.

Breien is iets wat je forceert om te genieten van het proces. Het duurde een jaar voordat dat vest af was. En dat is iets wat eigenlijk heel goed is voor mij. In een wereld van snel resultaat, de dopamine die maar blijft komen met sociale media, en het idee van constant presteren, werkt het voor mij om iets te hebben wat me vertraagt. Waar ik me uren in kan verliezen en gewoon kan genieten van het proces. Breien dus. Niet zo erg voor oma’s als ik dacht (hoewel ik er enorm van geniet als ik bijvoorbeeld oma’s zie breien in de trein) 🙂

PS: de trui die ik hier aan heb heb ik dus zelf gemaakt 🙂

Het volgende: tuinieren (of het zorgen voor planten in het algemeen). Ook weer zoiets wat je vertraagt. Een plant of bloem neemt de tijd, bloeit niet in één dag. Maar het heeft wel elke dag, of elke week water nodig. Ik kan er enorm van genieten als er een nieuw blad komt aan mijn calathea, of als de zinnia’s die ik zaaide gegroeid zijn. De natuur is een prachtig complex geheel, wat het fascinerend maakt om te bekijken en te volgen.

Ik volg ook, bijvoorbeeld op youtube, boeren. Het is zo gaaf om te zien hoe ze hun eigen voedsel groeien en verzorgen, hoe ze omgaan met tegenslagen en het hele proces eromheen. Later wil ik misschien ook een eigen moestuin, en een paar dieren. Dus ik leer nu al her en der wat via die weg.

Nog zo iets: bakken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit veel te weinig heb gedaan de laatste tijd, omdat ik meer bezig was met het breien. Maar, ik heb het veel gedaan, en het is weer zoiets waar je echt even met je aandacht bij het hier en nu bent. Even je aandacht bij één ding. (Of niet, en dan gooi je perongeluk twee keer zoveel suiker in de koekjes en is het niet te eten haha) Wat ik ook zo leuk vind aan bakken is dat je wat je hebt gebakken, in mijn geval vaak iets van cake, taart, koek, etc. samen opeet. En dat geeft direct een soort feestelijk gevoel :). Ik wil binnenkort eens een brood bakken, en vaak maak ik ook iets lekkers om te vieren dat we op vakantie gaan. Als je de bulletin van deze maand hebt gekregen, heb je het recept van mijn (en mijn hele fam’s) favoriete koekjes in je mail!

Wat mij ook helpt, en waar je in de vorige blogs al over hebt kunnen lezen, is met een ander medium aan de slag gaan, just for the fun of it. Lekker experimenteren, vooral niet te veel kijken naar wat anderen maken en gewoon even in je eigen bubbel. Ik heb een tijdje geleden een gouache set bij Splendith gekocht, en ben daar heerlijk mee aan het experimenteren. De gouache is een fijne aanvulling op de aquarel, en ik gebruik ze vaak samen. Ook door juist met potloden bezig te gaan, of markers laad ik mijn creatieve batterij op :). Als je daar meer over wilt lezen, bekijk dan de vorige blog! Daar staat meer over mijn journal en hoe ik daarin te werk ga.

En een paar andere ideeën waar ik zelf mee bezig wil maar nog niet veel ervaring mee heb zijn:

 • Naaien (op dit moment ben ik bezig met één van mijn eerste projecten)
 • Borduren (daarvoor heeft Splendith ook hele fijne materialen)
 • Papier maken
 • Boekbinden
 • Weven
 • Sierraden maken
 • Fotograferen
 • Kleien (in alle vormen en maten)
 • Stempelen
 • Quilten (dit wil ik zeker nog een keer doen, lijkt me enorm gaaf!)
 • Punch needlen
 • Haken
 • Model bouwen
 • Collages maken (ik houdd hiervan 🙂 )

Ik hoop dat deze blog je inspireert om misschien iets nieuws te proberen, maar vooral iets te doen waarbij je je aandacht even op één ding richt. En een beetje te vertragen af en toe ;).

Liefs!

Hoihoi! Ik ben Carmen

Illustrator van vertraag momentjes

Ik houd van onverwachte composities en kleurenpaletten ⁠en van dingen die je een warm gevoel geven. Een gouden zonnestraal die ‘s avonds op mijn bureau valt, een vergeet-mij-nietje tussen de tegels⁠. Het zijn de vertraag momentjes die ik graag een beetje extra aandacht geef, zodat we ze samen kunnen koesteren.

Elke maand verstuur ik een toffe e-mail naar leuke mensen zoals jij, de illustratie bulletin

Schrijf je in om een exclusieve bulletin video, inspiratie, tips, previews en gezellige verhaaltjes te ontvangen!